Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

Σ'αγαπάω, μ'ακούς ;; Λίγα λόγια για την νοηματική γλώσσα και την κοινωνία των κωφών..


Περίμενα πολύ καιρό μέχρι να έχω την δυνατότητα,την διάθεση και την γνώση να μιλήσω για ένα θέμα που απασχολεί τόσο εμένα προσωπικά αλλά και ένα πολύ μεγάλο τμήμα της κοινωνίας που ζω και αναπνέω: Την κοινωνία και την γλώσσα των κωφών(και κωφάλαλων). Ευτυχώς ζω στην εποχή όπου κωφάλαλοι και κωφοί δεν θεωρούνται πια ανοήτως από την κοινωνία "καθυστερημένοι", έχουν δική τους νόμιμη και επίσημη γλώσσα, δικούς τους συλλόγους, κοινότητες, οργάνωση και δική τους αυτόνομη εκπροσώπηση στην πολιτεία. Δυστυχώς όμως ζω και στην εποχή όπου καλοσκοπικές και αποτελεσματικές ουμανιστικές πολιτικές δύσκολα ακολουθούνται απο τους δημοκρατικά εκλεγμένους δικτάτορές μας και ευκόλως παραμερίζονται χωρίς κανένα ίχνος πολιτικής συνείδησης και αιτιολογίας. Αποφάσισα όμως στο συγκεκριμένο άρθρο να μην δώσω παραπέρα πολιτική και ιστορική ανάλυση, παρά μόνο μία πρώιμη ιδέα και ένα μικρό προβληματισμό για μια μεγάλη,πολλές φορές άφαντη, μερίδα της κοινωνίας μας, υποσχόμενος ότι θα ασχοληθώ με το θέμα λίγο βαθύτερα κάποια στιγμή αργότερα σε μελλοντικό άρθρο.

Στην χώρα μας η κατάστασις θα λέγαμε οτι σε σχέση με άλλες χώρες είναι για το νοσοκομείο (όπως και στα περισσότερα θέματα όπου σκάμε τελευταίοι ανάμεσα στους ευρωπαίους φίλους μας). Το ενθαρρυντικό είναι ότι οι κωφάλαλοι στην χώρα μας εχουν εκπροσώπηση, φορέα , έχουν κάπου να απευθυνθούν και κυρίως μπορούν να διδάσκονται την νοηματική γλώσσα καθώς είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορούν να έρθουν σε πλήρη επικοινωνία και συνεννόηση κυρίως μεταξύ τους αλλά και με οποιονδήποτε βέβαια είναι γνώστης. Κατ' εμέ, λόγω της φύσης της κατάστασης να μην μπορείς να χρησιμοποιήσεις 2 βασικά επικοινωνιακά μέσα(ομιλία,ακοή),η νοηματική γλώσσα αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία και ανάγκη για διάδοση της παγκοσμίως με σκοπό κυρίως σε πρώτο στάδιο την ομαλή και απολύτως φυσιολογική ζωή των ανθρώπων αυτων. Η διάδοσή της είναι ίσως το κλειδί για την καλύτερη κοινωνικά, πολιτικά και γραφειοκρατικά αντιμετώπισή της.

Από την άλλη μεριά, ζούμε σε μία χώρα όπου οι κωφάλαλοι έχουν πολλά εμπόδια, τις περισσότερες φορές απροσπέλαστα, στην προσπάθεια τους να ενταχθούν σε κάποια πανεπιστημιακή κοινότητα ή να ακολουθήσουν κάποιο επάγγελμα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην υπάρχουν άνθρωποι που να μπορούν να τους καταλάβουν και να τους εξυπηρετήσουν σε ποικίλους τομείς και ανάγκες του καθημερινού βίου. Ας σκεφτούμε μόνο ότι ένας κωφάλαλος νεαρός δεν μπορεί να ακολουθήσει το λειτούργημα του ιατρού μόνο και μόνο επειδή δεν υπάρχουν ειδικά "εκπαιδευτήρια" που θα μπορούσαν να καταστήσουν το επικοινωνιακό χάσμα παιχνιδάκι. Αυτό με την σειρά του εκτός από μεγάλο ποσοστό ανεργίας και στροφής σε πιο συμβατά επαγγέλματα, έχει σαν αποτέλεσμα και την έλλειψη ιατρών οι οποίοι θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν και αυτή την ζωντανή και, πιστέψτε με, πολύ δυνατή πνευματικά μερίδα ανθρώπων. Με λίγα λόγια ενα ζευγάρι κωφάλαλων θα πρέπει για να πάει στον γιατρό να "κουβαλάει" και έναν ακούοντα φίλο-κουμπάρο-ξάδερφο ο οποίος θα παίζει τον ρόλο του μεταφραστή. Σκεφτέιτε λίγο τωρα όλη την ζωή σας έτσι. Πώς σας φαίνεται ; Για κάποιον που ξέρει έστω και ελάχιστα αυτούς τους ανθρώπους φαίνεται πολύ άδικο και γελοίο να μην μπορούν επισήμως να ασχοληθούν με επαγγέλματα και επιστήμες τα οποία λόγω του τρόπου σκέψης και χαρακτήρα που έχουν διαμορφώσει μέσω της ιδιαιτερότητας τους θα μπορούσαν να τα εξελίξουν κιόλας.




Μα ας αφήσουμε τις πολιτικατζούρες που μας μαραίνουν την καρδιά (και την νοημοσύνη) για περαιτέρω χώσιμο σε επόμενο άρθρο και ας αφιερώσουμε λίγες γραμμές γι'αυτήν την τόσο διαφορετική και ενδιαφέρουσα γλώσσα : Η νοηματική γλώσσα είναι ένα πάντρεμα κίνησης κυρίως χεριών, στάσης σώματος και έκφρασης προσώπου. Όταν λείπει κάποιο από τα τρία, η επικοινωνία μπορεί να θεωρηθεί ελλιπής. Η στάση όλου του σώματος είναι μέρος της γραμματικής και συντακτικής δομής της. Προσωπικά, θα'λεγα χωρίς υπερβολή ότι κάθε λέξη και κάθε φράση στην νοηματική είναι μια παράσταση χωρίς χειροκρότημα. Επιπλέον στην νοηματική προθέσεις, άρθρα και λοιπά εννοούνται καθώς λειτουργεί κυρίως με ρήματα και ουσιαστικά. Αυτή η λιτότητα στον λόγο , που αντικαθίσταται αντίστοιχα απο το πάθος για έκφραση πανω στην κίνηση, είναι αυτό που και πάλι προσωπικά μ' εξιτάρει. Λίγα λόγια και καλά...

Η νοηματική γλώσσα έχει και αυτή αλφάβητο το οποίο αλλάζει ανάλογα με το αλφάβητο της εκάστοτε γλώσσας που χρησιμοποιείται. Αντικειμενικά, είναι αρκετά διαφορετική απο χώρα σε χώρα, αλλά αν με ρωτούσατε προσωπικά θ'απαντουσα ότι έχει διεθνή ισχύ καθώς μπορεί να υπάρξει επικοινωνία λόγω της φύσης της γλώσσας.

Επειδή νομίζω οτι μακρυγόρησα, θα τελειώσω το άρθρο προτρέποντας τον κόσμο να ασχοληθεί με την νοηματική και έτσι να του δοθεί η ευκαιρία να μάθει άλλη μια γλώσσα, άλλον έναν τρόπο επικοινωνίας που διαφέρει και να μπει σ'έναν κόσμο που πολλές φορές ούτε ξέρει την υπαρξή του. Όσο για το αν θα χρειαστεί κάποιος έναν τέτοιο τρόπο επικοινωνίας, αξίζει μόνο να πούμε ότι ουσιαστικά μαθαίνεις να μιλάς με το όλο σου το σώμα. Κατευθείαν ενεργοποιούνται μέρη του καημένου εγκεφάλου μας τα οποία ήταν και θα ήταν για χρόνια ξεχασμένα.

Αυτά προς το παρόν...παραθέτω ένα πρωτοποριακό, ίσως και μοναδικό, βίντεο κλιπ Έλληνα καλλιτέχνη όπου χρησιμοποιείται η νοηματική γλώσσα..τις ευλογίες μου στον δημιουργό :


MIKAEL DELTA - Sixth Sense




Υ.Γ1 : Όποιος επιθυμεί περαιτέρω ενημέρωση γενικά αλλά και σχετικά με το που μπορεί να απευθυνθεί και που υπάρχουν σχολεία νοηματικής στην Ελλάδα, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου στο xamelewnta@gmail.com.

Υ.Γ2 : Μπαμπά μην τρελαίνεσαι, δεν θα με δεις ποτέ σε κανα δελτίο ειδήσεων να κουνάω τα χέρια μου, δεν μ'αρέσουν οι κάμερες.

1 σχόλιο: